Vacance Rurale 

De Creuse is het groene hart van Frankrijk en ook dunbevolkt. Het is een van mooiste gebieden van Frankrijk rijk aan natuur en cultuur. Met de glooiende heuvels, stenen muurtjes, wilde heggen en lanen met oude bomen. U kunt hier eindeloos wandelen zonder een auto tegen te komen. Het massatoerisme heeft deze streek nog niet bereikt. Hierdoor is de streek nog echt authentiek.  De echte Creusois houd vast aan tradities en kijkt wantrouwend naar technologische snufjes. Waarom een nieuwe auto als de oude het nog doet. Daarom zie je hier nog heel wat oude barrels rijden.

De vele oude abdijen, kastelen, molens en kerken bewijzen dat deze streek al eeuwenlang bewoont word door de Creusoise bevolking.

 

 

 


BOUSSAC


Boussac is een klein plaatsje op 8 kilometer afstand. Tronend op zijn rotsachtig voorgebergte, hoog boven de vallei van de Petite Creuse, werd het prachtige kasteel van Boussac,  bouwwerk uit de 12e eeuw en hevig beschadigd tijdens de Honderdjarige Oorlog, hergebouwd in de 15e eeuw door Jean de Brosse, gezel van Jeanne d'Arc. Deze romantische plek was in de 19e eeuw een inspiratiebron van de schrijfster George Sand die er regelmatig verbleef en er haar roman "Jeanne" schreef. Vandaag kan men er tijdens een bezoek de wachtzaal, de kamer van George Sand, maar ook het meubilair, antiek houtwerk en wandtapijten ontdekken.
De beroemde gobelin tapijten “De dame en de Eenhoorn" komen hier vandaan en zijn in 2009 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.
Iedere donderdagochtend is er een grote regionale markt.


TOULX-SAINT-CROIX

De kapel van Sint-Maarten. Op de plek waar nu Toulx-Sainte-Croix ligt lag in de Gallo-Romeinse tijd de nederzetting Tullum. Men vermoedt dat op de plaats waar nu het kerkhof van de geruïneerde kapel Sint-Maarten ligt ooit een Gallo-Romeins heiligdom stond. Opgravingen moeten hierover duidelijkheid gaan verschaffen.De romaanse kerk van het stadje is een van de oudste in het departement Creuse. Het granieten heiligdom bezit gebeeldhouwde afbeeldingen van leeuwen en sarcofagen van kalksteen uit het merovingische tijdvak (450-750).

Vanaf uitkijktoren  heeft u een schitterend uitzicht op de weide omgeving. Met helder weer reikt het oog van de Berry tot in de Auvergne.

Op de berg Barlot liggen les Pierres Jaumaitres. Deze feeërieke granieten kolossen lijken wel door iemand daar te zijn neergelegd. Over wie dat dan zou zijn geweest gaan de meest wilde verhalen. De een heeft het over reuzen en de ander over heksen, druïden en feeën. Ook heeft iedere rots zijn eigen naam zoals de Wip, de Kikker, Suikerbroden, de Kapel en de Duivelswieg.

De met mos bedekte stenen muurtjes en het kastanjewoud zorgen voor een mystieke sfeer.We hebben een map met allerlei brochures en folders van de bezienswaardigheden in de buurt.

 

een handige link is bijvoorbeeld deze:

 toerisme buro boussac


 

BROCANTES

Hou jij ook zo van brocantes? Lekker struinen en op zoek naar net dat ene leuke souvenir.

klik dan op deze link om de brocante agenda te bekijken.